Even voorstellen: Ernst Braakman

Lumen Group groeit en daarom stellen we je hierbij graag voor aan Ernst Braakman. Wij stelden hem wat vragen, zodat je hem meteen een beetje leert kennen.

Kun je ons iets vertellen over je achtergrond en interesses?

Mijn naam is Ernst Braakman, 27 lentes jong, geboren in Rotterdam en vlak daarnaast getogen in Nieuwerkerk aan den IJssel. Acht jaar geleden ben ik naar Utrecht verhuisd om de studie Rechtsgeleerdheid te volgen. Deze studie sloot ik af met de master Privaatrecht met als specialisatie Intellectueel Eigendom, waar ook Privacyrecht een onderdeel van was. In mijn vrije tijd houd ik ervan om de krant te lezen en sport te kijken (voornamelijk voetbal maar als dat er niet is kun je elke willekeurige sport voor me aanzetten). Voor mijn laatste verjaardag heb ik van mijn vrienden een platenspeler gekregen dus ook daar ben ik geregeld mee in de weer. Qua sporten vind ik het leuk om te padellen en ben ik daarnaast al jaren met onwijs veel plezier onderdeel van een bowlingteam dat nét iets te lang in een studentenbowlingcompetitie is blijven hangen. Gelukkig niet zonder succes: het afgelopen seizoen stonden we voor het eerst in de finale waarin we vervolgens kansloos ten onder gingen. Er is dus nog ruimte om te groeien en voorlopig nog geen reden om af te haken!

Wat is je huidige functie bij Lumen Group en wat houdt deze precies in?

Onlangs ben ik gestart als Privacy Consultant, een breed begrip en daarom een garantie voor een grote diversiteit in werkzaamheden. Een groot deel van mijn werk bestaat uit het inkleden van de rol van externe Functionaris Gegevensbescherming (FG). De FG is een onafhankelijke privacyfunctionaris ten dienste van de klanten van Lumen Group. De klant is verantwoordelijk voor het opstellen en uitvoeren van het privacybeleid. Vervolgens zie ik als FG toe op de naleving hiervan en breng advies uit over de risico’s van bestaande verwerkingen en voorgenomen nieuwe producten en diensten.

Wat motiveert jou om te werken in het privacy vakgebied?

Privacy heeft op alles en iedereen betrekking, ondanks dat niet iedereen dat dagelijks zo zal ervaren. Werken in het privacy vakgebied betekent bezig zijn met de actualiteit en is ontzettend dynamisch, omdat technologische ontwikkelingen nooit stilstaan. De wijze waarop er met persoonsgegevens om wordt gegaan verandert daardoor continu. De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) is inmiddels 5 jaar van kracht, toch zijn veel ondernemingen qua beleid en processen nog onvoldoende ingericht om op een correcte en veilige manier om te gaan met persoonsgegevens. Dit motiveert mij om hierover mee te denken met klanten en samen op zoek te gaan naar praktische en effectieve oplossingen. Het geeft mij voldoening wanneer ik het gevoel heb dat ik iemand daadwerkelijk vooruit heb kunnen helpen, in plaats van enkel te voorzien in advies dat slechts in theorie een antwoord geeft.

Welke doelen hoop je te bereiken in je loopbaan op de lange termijn?

Het is mijn ambitie om me alle ins en outs van het privacy domein eigen te maken. Hiervoor zal ik in ieder geval mijn CIPP/E certificering behalen. In de toekomst lijkt het mij interessant om hier kennis op het gebied van informatiebeveiliging aan toe te voegen, omdat dit vaak hand in hand gaat met privacy vraagstukken. Daarnaast kijk ik er naar uit om een persoonlijke band op de bouwen en te onderhouden met de contactpersonen uit mijn klantenportefeuille. Korte lijntjes met genoeg ruimte voor formele én informele gespreksonderwerpen, daar streef ik naar.

Als je een superkracht zou kunnen hebben op de werkvloer, welke zou je dan kiezen?

De gave om direct iedereens naam te onthouden.

Wat is je favoriete boek/film/TV-serie en waarom?

Game of Thrones! Ik heb eerst de serie gekeken en daarna besloten om ook de boekenreeks te lezen. De boeken zijn zo goed geschreven dat het voor mij niet uitmaakt dat de hoofdlijnen van het verhaal al bekend zijn, door de fantastische manier van schrijven word je namelijk toch weer het boek ingezogen. Ook zijn de boeken en serie gelukkig niet identiek. In het begin lopen de twee nog volledig gelijk maar vanaf het tweede boek beginnen de verhaallijnen al uiteen te lopen. Dus mocht je de serie al hebben gezien en erover twijfelen om de boeken te lezen: wees niet bang, begin bij het begin en laat je verrassen!