2FA, hoe werkt het?

2 Factor Authenticatie of Two Factor Authentication (2FA) is een manier om je online accounts beter te beveiligen. Naast het wachtwoord bij je account, voer je met 2FA een extra code in die je genereert via een voor jouw persoonlijk apparaat.

2FA is een authenticatieproces waar twee van de drie onderstaande factoren nodig zijn om je als valide gebruiker te herkennen:

Iets wat weet – Dit is je wachtwoord, pincode, toegangszin of een vergelijkbare code.

Iets wat je hebt – Hierbij kun je denken aan een smartcard, een pas of andere hardware.

Iets wat je “bent” – Dit is bijvoorbeeld je vingerafdruk, patroon van je iris, stemherkenning of je hartslag.

2FA werkt als twee van de drie correct zijn gebruikt. Vaak wordt er naast een wachtwoord of pincode (iets wat je weet) nog een aparte code verzonden naar je mobiele telefoon of een hardwaretoken gebruikt (iets wat je hebt).