Gehackt, wat moet ik nu doen?

We hebben een aantal stappen voor je op een rij gezet.

  1. Raak niet in paniek

Het is begrijpelijk dat je in paniek raakt wanneer je erachter komt dat je gehackt bent. Herpak jezelf en probeer rustig te blijven. Het kwaad is inmiddels al geschied en de stappen die je nu onderneemt kunnen nog helpen om de schade beperkt te houden.

  1. Verbreek alle internetverbindingen

De hackers komen vaak binnen door de internetverbinding. Zorg er dus voor dat je deze op elk apparaat verbreekt zodat ze op dat moment even geen toegang meer hebben.

  1. Verander je wachtwoorden

Wanneer je nog bij je accounts kan is het verstandig om je wachtwoorden te veranderen. Doe dit het liefst met tekens als cijfers en symbolen zodat je een moeilijk wachtwoord hebt om weer te hacken. Indien mogelijk, kies dan voor een tweestaps-verificatie. Let op! Verander nooit je wachtwoorden op het gehackte apparaat. Zo heb je de kans dat de hacker met je mee kijkt.

  1. Ga na wat er precies aan de hand is en onderneem actie

Er zijn verschillende soorten cybercriminaliteit. De acties die je onderneemt verschillen per vorm van cybercriminaliteit.

  • Malware is een verzamelnaam voor kwaadaardige software die is bedoeld om schade aan te richten. Zorg voor een goede malwarescanner die de malware kan opsporen. Zo kan je een uitgebreide scan doen om de malware te verwijderen.
  • Ransomware wordt gebruikt om je computer en/of gegevens te blokkeren. In dit geval vragen de criminelen je om te betalen zodat je weer toegang krijgt. Let op! Betaal dit niet. Zo houdt je deze vorm van criminaliteit in stand. Zorg ervoor dat je altijd aangifte doet bij de politie.
  • Phishing wordt gebruikt om je te lokken via je e-mail, sms of Whatsapp naar een valse website. Hierbij worden vaak gegevens of geld gestolen. Wanneer je per ongeluk op een link hebt geklikt moet je je apparaat zo snel mogelijk controleren op schadelijke software. Verander ook altijd je wachtwoorden hierna en neem contact op met de instantie waar het om gaat.
  1. Voorzorgsmaatregelen

Er zijn acties die je kunt ondernemen om een cyberaanval te voorkomen.

  • Installeer een goede antivirussoftware en firewall. Deze dienen altijd up-to-date te zijn.
  • Controleer eerst de link voordat je ergens je inloggegevens invoert of ergens op klikt.
  • Zorg ervoor dat software-updates gelijk uitgevoerd worden.
  • Wijzig je wachtwoorden regelmatig en zorg voor een moeilijk wachtwoord met cijfers en bijzondere tekens.
  • Wees voorzichtig wanneer je bent verbonden met een openbaar wifi netwerk.
  • Sluit je computer/laptop helemaal af in plaats van in de slaapstand.
  • Zorg voor regelmatige back-ups van je bestanden.
  • Bescherm belangrijke bestanden door niet iedereen toegang te geven.

 

Je kunt na een hack altijd contact opnemen met onze Functionaris Gegevensbescherming (FG). De FG is telefonisch bereikbaar op 030 – 889 65 75 of per e-mail op fg@lumengroup.nl. Daarnaast is de FG ook bereikbaar via de beveiligde website.