Mag ik van mijn werknemers verwachten dat zij een app installeren op hun eigen mobiel om 2FA mogelijk te maken?

Je kan je werknemers niet zomaar verplichten om een applicatie te installeren op hun privételefoon. De werkgever is verplicht om bijvoorbeeld te zorgen voor een werktelefoon wanneer de werknemer geen applicatie wil installeren. Echter, de werknemers hebben hun privételefoon meestal altijd bij zich en daarbij is het een kleine moeite voor de werknemer om dit op de privételefoon te installeren.

Deze situatie komt in het gebied van goed werknemerschap. Dit houdt in dat de werknemer goed werk wil verrichten en soms taken uitvoert die niet op papier staan of weinig moeite kosten. Het is daarom niet vreemd om van je werknemers te verwachten om een applicatie te downloaden wat een kleine moeite kost.

Een alternatief voor de applicatie is een hardware token. Dit is een apparaatje die een unieke code genereert zodat je daarmee kan inloggen. Daarmee is het dus hetzelfde idee als een app, maar dan met een soort stick die je in je laptop steekt. Dit zou een perfecte oplossing zijn voor de mensen die geen applicatie op hun telefoon willen installeren.