Moet ik toestemming vragen voor het gebruik van ‘G Suite for Education’?

Om te bepalen of voor het gebruik van ‘G Suite for Education’ toestemming moet worden gevraagd (aan ouders), is het van belang om te weten welke diensten van Google worden afgenomen. Google kent twee soorten diensten binnen G Suite for Education: ‘Kernservices’ (Gmail, Documenten, Agenda en Classroom) en ‘Aanvullende services’ (YouTube, Maps, Earth en Blogger).

Voor gebruik van ‘Kernservices’ is geen toestemming van (ouders van) leerlingen vereist. Deze diensten zijn gekoppeld aan de domein(naam) van de onderwijsinstelling, net zoals bijvoorbeeld Magister dat is. Dat wil zeggen dat daarvoor het gerechtvaardigd belang van de onderwijsinstelling, in combinatie met het doel om de diensten te gebruiken voor het geven en uitvoeren van onderwijs, kan worden gebruikt als rechtsgrond.

Daarentegen is voor het gebruik de ‘Aanvullende services’ wél toestemming van (ouders van) leerlingen vereist. De reden hiervoor is dat deze diensten ontworpen zijn voor gebruik door consumenten en breder kunnen worden ingezet dan alleen voor onderwijsdoeleinden. Daarnaast stelt Google het vragen van toestemming zelf verplicht voor het gebruik van ‘Aanvullende services’ door onderwijsinstellingen.

Let wel goed op de leeftijdsgrens voor het vragen van toestemming. Google hanteert namelijk een leeftijdsgrens van 18 jaar, dit is twee jaar meer dan de leeftijdsgrens volgens de AVG. Aangezien de onderwijsinstelling een contract met Google heeft afgesloten, is de instelling ook verplicht zich aan deze leeftijdsgrens te houden.

Dus: maak je gebruik van ‘Aanvullende services’ binnen G Suite for Education, en is de leerling jonger dan 18 jaar? Vraag dan toestemming aan de ouders van de leerling. Meer informatie over het gebruik van G Suite en privacy vind je op de officiële website van Google.