Veilig inloggen: hoe doe je dat?

Steeds meer websites, applicaties en apparaten vragen om de inloggegevens (gebruikersnaam en wachtwoord) van gebruikers. Om te voorkomen dat buitenstaanders toegang hebben tot deze gegevens is het van belang om veilig in te loggen. Maar hoe zorgt u hiervoor? Het onderstaande stappenplan biedt houvast.

Stap 1 – Zorg voor een uniek en sterk wachtwoord

• Met een uniek wachtwoord voorkomt u dat iemand een gestolen wachtwoord toegang heeft tot al uw accounts.
  • Met een sterk wachtwoord wordt het moeilijk voor anderen om uw wachtwoord te raden of te kraken. Een sterk wachtwoord heeft minimaal twaalf tekens.
  • Gebruik voor het opslaan van al je (online) wachtwoorden bijvoorbeeld een online wachtwoordmanager zoals Last Pass.

Stap 2 – Check of het instellen van een tweestapsverificatie mogelijk is

• Op veiliginternetten.nl lees je hoe dit werkt.
  • Indien het instellen van een tweestapsverificatie (nog) niet mogelijk is, kunt u een e-mail sturen naar de organisatie om duidelijk te maken dat het inloggen in twee stappen erg belangrijk is voor u en uw organisatie.

Stap 3 – Maak een keuze voor een van de mogelijkheden voor tweestapsverificatie

De mogelijkheden zijn:

• Een code via SMS
  • Authenticicatieapp (in één app alle codes bij elkaar)
  • Biometrisch (vingerafdruk of gezichtsherkenning)
  • Pincode